Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1783
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01225
Adresa: 103 A
Localitate: sat VALEA CRIŞULUI; comuna BRATCA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Valea-Crisului are la intrarea in pronaos, pe barna portalului, o pisanie din care mai putem citi: "...Craciunea Mihai, Ioan Iani, Florea Ioan. Scris-am eu Martin Ionu... 1761". Initial era pe un loc mai jos cu circa 300 de metri fata de vatra actuala. Era pe atunci mai mica, tinda de azi adaugandu-se mai tarziu. Corul ce ocupa spatiul dintre peretele de vest al naosului si grinda-tirant, a fost adaugat in 1876. Stalpii prispei sunt impodobiti cu rozete , franghii si coltisori.
Prin secolul al XIX-lea, biserica a fost demontata si recladita sus pe deal. Pe grinda-tirant a naosului scrie: "Aceasta sfanta biserica s-a ridicat in anul 1865 si s-a zugravit in vara anului 1876. S-a sfiintit in ziua de Sf. Petru sub imparatul Francisc Iosif I -u sub mitropolitul Miron Romanu, A. Eppu. Teodoru Filipu Adm. Proto. Simion Butiri preotu locului. Groze Craciun, Groze Nutiu, Cicort Gaboru curatori si ajutatori S. B. Dionisiu Iuga cantor si pictor de Nicola". Pe peretele exterior al navei, langa potal, pictorul Dionisiu Iuga de la Nicola a zugravit intr-un careu rectangular, tema "Sf. Gheorghe" in lupta cu balaurul. Este singura imagine pictata in exterior, intalnita la vreo biserica de lemn din Bihor.
Pictura executata pe panza maruflata sau direct pe suprafata lemnului, se remarca nu numai prin reprezentarile iconografice ample, ci si prin bogatia motivelor florale ce compun spatiile dintre temele biblice, caracteristica a icoanelor pe sticla, deoarece zugravul Iuga era in primul rand un iconar.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)